انگیزشی کنکور ۱۴۰۰ | چرا انگیزه لازم را ندارم؟
- حالا فعلا حوصله ندارم
- حالا کو تا کنکور! وقت هست
- فعلا برم به تفریحم برسم بعد درسو یه فکری به حالش میکنم.
- انگیزش هنوز پیدا نشده! تا پیدا شد میرم سراغش
- و….
خستگی، بیحوصلگی و عدم انگیزه در بین پشتکنکوریها آنقدر طبیعی است که کسی آن را انکار نمیکند. بیانگیزگی در ماهها و هفتههای آخر به اوج میرسد و خیلی از داوطلبان دیگر حوصلهای برای رقابت ندارند.
شما در چه وضعیتی هستید؟ آیا خسته شدید و تلاشهای خودتان را بیفایده میدانید؟
کنکور پروسهای طولانی و زمانبر است و بخش زیادی از این بیحوصلگی طبیعی است. اما خبر بد این است که میدان رقابت کنکور به خاطر بیانگیزگی ما متوقف نمیشود. بقیه به خاطر خستگی ما کتابهایشان را کنار نمیگذارند و استراحت کنند؛ بلکه خستگی رقبا برای آنان نکته مثبت است و به هدفشان نزدیکتر میشوند.
رقابت در کنکور 1400 بیشباهت به رقابت در میدان دومیدانی نیست. در چند دور اول میتوان پابهپای بقیه پیش برویم، به خط پایان فکر کنیم و آرزوی برنده داشتن و رفتن روی سکو را داشته باشیم. با ادامه دادن مسابقه نفس کم میآوریم، خستهایم و سرعتمان کم میشود. کسانی که به دویدن عادت بیشتری دارند از ما جلو میزنند و این فاصلهها آنها را به خط پایان نزدیکتر میکند.
کنکور یک رقابت تمامعیار است. چه خوشمان بیاید و چه نیاید باید تا آخرین لحظه به خواندن ادامه بدهیم. پس به خودمان قول دهیم که رقبای سرسختی برای حریفان و مهمتر از آن، برای خودمان باشیم.
اینها بهانههایی است که پس از مدتی از درس خواندن سراغ دانشآموز میآید:
- حالا فعلا حوصله ندارم
چه بسیار به خودمان میگوییم که اکنون حوصلهی درس خواندن ندارم و از فردا شروع میکنم، یا از شنبه دیگر به طور جدی درس خواهم خواند؛ عبارات دیگری مانند، این ماه دیگر گذشت، از اول ماه آینده خواندن کنکور را شروع میکنم.
به یاد داشته باشیم که اول صبح، هفته یا ماه تلههایی است که ذهنمان ما را در آن میاندازد. وعدههای ذهن را باور نکنید. شنبه موعود هیچوقت زمان مناسبی نیست. همین الان درس خواندن جدی را شروع کنید.
- حالا کو تا کنکور! وقت هست
یکی دیگر از تلههایی که ذهن ما را در آن گرفتار میکند، وعده و وعید درباره زمان است. اغلب ما این جملات را به خودمان میگوییم: «هنوز نه ماه زمان مونده… بعداً یه کاریش میکنم… اگر از الان سخت درس بخونم دیگه بعداً خسته میشم و توانی برای ادامه ندارم…فعلاً زوده، اصل کنکور توی چند ماه آخره…»
همه این جملات فریبآمیز و به قصد پشت گوش انداختن است. باید با تلهی پشت گوش انداختن مبارزه کرد و بهترین کار استفاده از تکنیک پنج ثانیه است.
از تمام این افکار بیرون بیایید و کتاب را دست بگیرید. سختترین مرحله انجام کار، شروع آن است. پنج ثانیه به خودتان زمان بدهید. اختصاص دادن فقط پنج ثانیه هزینهای برای شما ندارد. کتاب رو باز و شروع به شمارش کنید، آنوقت میبینید که زمین گذاشتن کتاب دیگر به سادگی نیست. شما بخش سخت کار را انجام دادید.
- فعلا برم به تفریحم برسم بعد درسو یه فکری به حالش میکنم.
کسی انتظار ندارد که دانشآموز تمام یکسال را بدون هیچ تفریحی درس بخواند. این کار نه تنها درست نیست بلکه توان شما را هم هدر میدهد. با این وجود، باید مراقب تلههای ذهن بود. هنگام درس خواندن ترجیح میدهیم که تمام کارهای دیگر را انجام دهیم و درس نخوانیم. اکنون اصلیترین فعالیت ما آمادگی و خواندن برای کنکور است و هیچ چیز دیگر اندازه موفقیت اهمیت ندارد.
- انگیزش هنوز پیدا نشده! تا پیدا شد میرم سراغش
همانطور که هیچ خودرویی بدون سرنشین راه نمیافتد، انگیزه هم بدون خود شما معنی ندارد. انگیزهها را خودمان باید برای خودمان ایجاد کنیم. فکر کردن به قبولی، دانشگاه و تحصیل در رشتهی موردعلاقه بهترین راه ایجاد انگیزه است. معطل نکنید و نگذارید این فرصت طلایی از کفتان برود.
بهانه برای درس نخوندن زیاده. حواستون باشه و مواظب باشید موقعی از خواب بیدار نشید که دیگه دیر شده باشه و دیگران از شما جلو افتاده باشن.
- حوصله درس خوندن نداری؟
- انگیزش هنوز پیدا نشده؟
بشین یه برنامهریزی بکن ببین هر کتاب و هر سال تحصیلی را که بخوای مطالعه کنی چقدر زمان میبره و یه دو سه ماهی قبل کنکور را هم آزاد بذار برای مرور درسها یعنی جوری برنامهریزی کنی که چند ماه مونده به کنکور هم دروس را مطالعه کرده باشی که ۲-۳ ماه آخرو به مرور دروس اختصاص بدی. وقتی برنامهریزی کردی و دیدی همین الانشم برای درس خوندن دیر نشده انگیزه پیدا میکنی که به خودت یه تکووونی بدی!
- درسهای تخصصی
- نقاط ضعف
اول درسهای تخصصی و دوم نقاط ضعف. تسلط در درسهای تخصصی برخلاف عمومی به مرور انجام میشود و با کمی مداومت تسلطتان در آن بالا میرود. وقتی میبینید چیزی رو که بلد نبودید یاد گرفتید، حس خوبی به شما دست خواهد داد و باعث افزایش انگیزه میشود.
نقاط ضعف هم همینطور، مسلماً ماههای آخر وقتی برای مباحث جدید ندارید، آن زمان باید جمع بندی کنید و بارتون رو ببندید. الان بهترین فرصته که کولهبار بزرگی داشته باشید. پس برای مباحث ریاضی که در آن ضعیف هستید بیشتر وقت بگذارید یا بحث عربی رو که همیشه از آن فراری بودید، یاد بگیرید. پریدن از روی هر مانع جدید امتیاز مثبتی برای شما است. بعداً خواهید دید که این امتیازات کوچک چقدر شما را جلو خواهد انداخت.
بلند شو و از همین الان شروع کن!
چرا معطلی؟
اهمیت سال آخر و تاثیر آن در کنکور ۱۴۰۰
برای انگیزشی کنکور ۱۴۰۰ باید عرض کنیم سال آخر تحصیلی یعنی سال دوازدهم بسیار مهم و سرنوشت ساز بوده و سال آخر همان سوابق تحصیلی داوطلب محسوب شده و ۳۰ درصد تاثیر مثبت از نتیجه کنکور را به خود اختصاص میدهد. شما حتما باید برای تاثیر مثبت سوابق تحصیلی اهمیت ویژهای قائل شوید؛ چون اگر معدل خوبی، سال آخر کسب کرده باشید در نمره کنکور شما بسیار تاثیر مثبت دارد. لذا وظیفه شما دو برابر شده. اینکه هم برای بالا بردن معدل امسال تلاش کنید هم زمانی را اختصاص دهید به مطالعه دروس کنکور. بنابراین انگیزه کنکور ۱۴۰۰ لازمه موفقیت شماست.
در حال حاضر ۸۵ درصد ظرفیت دانشگاهها به غیر از رشتههای پرتقاضا صرفا بر اساس سوابق تحصیلی تکمیل میشود، که البته رشتههای پرتقاضا نیز با در نظر گرفتن تاثیر ۳۰ درصدی معدل در کنکور همراه است.
با این اوصاف باید حتما انگیزه درس خوندن را در خودتون ایجاد کنید.
آیا کنکور 1400 قراره حذف بشه!؟
تا هر زمانی که کنکور به همین شکل کنونی برگزار بشه تاثیر معدل نیز به همین منوال خواهد بود و تغییر چشمگیری نخواهد کرد بنابراین بررسی تاثیر معدل در سالهای قبل کمک زیادی به پیشبینی ما در تاثیر معدل در کنکور ۱۴۰۰ میکند و این تأثیر حداقل ۳۰ درصد و به صورت مثبت خواهد بود و احتمال تغییر این درصد خیلی کم است. در واقع هر چه سهم سوابق تحصیلی بیشتر شود، سهم نمره کنکور در قبولی داوطلبان ورود به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کمرنگتر خواهد شد. این سیاست جهت حذف تدریجی کنکور اعمال شده ولی هنوز به طور صد در صد اجرا نشده.
پس از همین الان تمرکزتون را روی آمادگی برای آزمون کنکور بذارید. اگر همه خبری مثل حذفیات کنکور 99 منتشر شد، بازهم شما چیزی برای از دست دادن ندارید.
سختی کنکور
سازمان سنجش به عنوان یکی از ابزارهای تحقق این سیاستها که کشور میبایست از متخصصینی باهوشتر، هوشمندتر، کارآمدتر و متعهدتر برخوردار شود میبایست کنکوری برگزار کند که در آن دانشآموزانی مستعد، پرتلاش و هوشمند را برگزیند.
بنابراین سوالات کنکور بسیار تخصصی طراحی میشود و طراحان سوالات کنکور بیشتر هوش داوطلبان را محک میزنند. چون با یک نگاه به سوالات کنکور چند سال اخیر خواهیم فهمید که سوالات کنکور، هر سال از سال قبل بیشتر به سمت مفهومی بودن پیش رفته.
لذا دانشآموزی که فوقالعاده از پایه ضعیف است و از پس حل یک اتحاد ساده جبری برنمیآید، نمیتوان انتظار داشت که در مدت کم، مثلا ۴ ماهه بتواند به یکباره پیشرفت کند و در کنکور رتبه برتر کسب کند و در رشتههای تاپ دانشگاههای تهران قبول شود.
لذا کنکور را جدی بگیرید و برای آن از همین حالا از وقت خود سرمایهگذاری کنید. انگیزه درس خوندن با این سطح سختی باید زود در شما شکل بگیرد.
همین کمبود وقت و طراحی سوالات کنکور به صورت تخصصی، خود انگیزهای میشود که کنکور را جدی بگیرید و از الان به فکر باشید.
فرسایشی بودن روند مطالعه کنکور و راه حلی برای آن
یکی از دلایل فرسایشی بودن مطالعه کنکور اینست که کنکور فرآیندی زمانبر است با حجم زیادی از دروس.
این حالت دانشآموزان را سردرگم میکند. به چه درسهایی باید بیشتر بها داد و در چه زمانی آنها را خواند؟
بعضی از دانشآموزان در ماههای اول به سختی درس میخوانند اما کمی بعد انگیزهشان را از دست میدهند و دیگر نمیتوانند با همان اشتیاق سابق درس بخوانند. بعضی هم در چند ماه آخر دچار استرس میشوند و نمیدانند با حجم زیاد مطالب باقی مانده چکار کنند. چاره چیست و چطور میتوان در پروسه درس خواندن اشتیاق و تعادل را حفظ کرد؟
برای چه رشتهای و چه دانشگاهی درس میخوانید و چقدر هدفتان واقعگرایانه است؟
پس از مشخص کردن هدف، براساس آن و نیازتان برنامه بریزید. درس خواندن و انگیزشی کنکور 1400 باید در درون شما باشد. اگر شعله این اشتیاق خاموش شود، بهترین مشاوران دنیا هم نمیتوانند کاری بکنند. پس از اول بدانید که چه میخواهید و سپس آرام آرام به طرفش حرکت کنید.
دلیل دوم فرسایشی بودن کنکور اینست که از آنجایی که داوطلبان کنکور نمیتوانند نتیجه نهایی را زودتر ببینند یا اینکه نمیدانند قرار است چه اتفاقی رخ دهد و هیچگونه نگرش و دیدی از آن در آینده ندارند، کلیت ماجرا یعنی کنکور را زیر سوال میبرند و نسبت به آن حالت تدافعی و واکنشهای منفی پیدا میکنند.
دلیل سوم، لذت نبردن دانشآموزان از درس خواندن است؛ به همین دلیل کار و فعالیتی که از سر اجبار انجام شود ممکن است فرد را به مدت یک تا ۲ ماه به جلو پیش ببرد، اما پس از مدتی نسبت به موضوع واکنشهای منفی نشان میدهد.
- برای لذت بردن از درس خواندن اول باید انتخاب کنید. چه میخواهید؟
- توانایی خودتان را در چه رشتهای میبینید؟ از خواندن چه درسی لذت میبرید و متوجه گذر زمان نمیشوید؟
پاسخ به این سوالات دورنمای مشخصی را به شما نشان خواهد داد. شما با عشق انتخاب کردید و با لذت هم به آن نزدیک میشوید.
پس از انتخاب، باید عادتهای مثبتی را در خودتان پرورش بدهید. کار کردن روزی پنج تست گرامر زبان انگلیسی باعث میشود که شما در روز کنکور پنج تست گرامر را به سادگی جواب دهید. مهارت شما در این کار نتیجه عادت مثبتتان در طول ماههای قبل بود. کار کردن تنها پنج تست در طول بزرگ امتیاز بزرگی را برای شما در آینده به وجود خواهد آورد.
کمی هم به این فکر کنیم که اگر قبول شویم آن هم با رتبه خوب چه میشود؟
به اینکه بعد از یک پروسه سخت درس خواندن، دانشجو میشویم و در شهر و دانشگاه مورد علاقه خودمان شروع به تحصیل میکنیم.
به این فکر کنید که بعد از قبولی در کنکور 1400 فارقالتحصیلی صاحب یک موقعیت اجتماعی عالی و شغل خوب و پر درآمد میشوید. توی اجتماع صاحب تخصص هستید و حرفی برای گفتن دارید. اصلا به این فکر کنید که بعد از فارغالتحصیلی و به دست آوردن یک موقعیت اجتماعی خوب با درآمدتان میتوانید به یک عده انسان دیگر کمک کنید یا حتی کارآفرینی کنید.
اینها همه رویاپردازی نیست و عین واقعیت است اگر از الان به فکر باشید و برای آینده با تمام وجود تلاش کنید.
هرکدام از این موارد میتواند برای شما انگیزه کنکور ۱۴۰۰ باشد.
مثبت اندیشی و توکل بر خدا کلید حل تمام مشکلات
گفتن جمله من نمیتوانم راحتترین کار است برای شانه خالی کردن از وظایف. وظایفی که اگر به درستی انجام شود یک عمر شادکامی و خوشبختی برای شما میآورد. گفتن جمله “من نمیتوانم” شاید هم اکنون شما را به راحتی و یک خوشگذرانی سطحی برساند ولی مطمئن باشید این راحتی زودگذر است و بالاخره بعد از گذر سالیانی باید روی پای خود باشید زندگی تشکیل دهید و با درآمد حاصله از تلاش خودتان زندگی کنید. آن زمان است که افسوس روزهای از دست رفته را میخورید و به افرادی که از جملهی “من نمیتوانم” استفاده نکردند و مدتی سختی را برای یک عمر راحتی به جان خریدند غبطه میخورید.
همه کارهای لازم مثل مشاوره کنکور 1400، تهیه بهترین منابع کنکور 1400، برنامه ریزی برای کنکور 1400 را انجام دهید . امیدوار باشید. پس اگر ذرهای احساس کردید که نمیتوانید و از پس درس خواندن بر نمیآیید و انگیزشی کنکور ۱۴۰۰ در شما ایجاد نمیشود به خدا توکل کنید و مطمئن باشید خدا بندگانش را تنها نمیگذارد.
1– کمتر به منفیها فکر کن
بیاییم سعی کنیم کمتر به منفیها فکر کنیم. کمتر به نشدنها فکر کنیم و در نهایت کمتر خودمونو ببازیم.
گاهی به این فکر کنیم که اگه قبول بشیم اونم با رتبه خوب، چی میشه؟
به اینکه بعد یه محدوده زمانی درس خوندن دانشجو خواهیم شد و در شهر و دانشگاه مورد علاقمون شروع میکنیم به تحصیل کردن.
فکر کردن به اینکه بعد از فارغالتحصیل شدن، یه موقعیت اجتماعی خوب بدست آوردید و به درآمد خوب رسیدید، صاحب تخصص شدید و حرفی برای گفتن دارین و حتی میتونید به انسانهای دیگه کمک کنید خودش یه انگیزه قوی میشه واسه درس خوندن.
سعی کن حرفهای منفی دیگران روت اثر نذاره، از قبیل اینکه تو نمیتونی، مگه تو دانشگاههای برتر چندتا ورودی میگیرن که حالا یکیش تو باشی؟ درصد موفقیتت خیلی کمه. از امثال تو بهتر زیاده و ….
از کجا معلوم که تو یکی از همون افراد برتر نشی؟ مطمئنا تمام افراد موفق فقط با تلاش زیاد به همه جا رسیدن.
این نکات تنها متن انگیزشی کنکور نیستن بلکه راهحلهایی هستن که باید بسیار مورد توجه قرار بگیرن.
2- نا امید نشو
راحتترین کار برای شونه خالی کردن از وظایف ناامیدیه. گفتن جمله “من نمیتونم” شاید الان شمارو به یک راحتی سطحی برسونه ولی مطمئن باشین این راحتی زودگذره. در آخر بعد از سالها باید روی پای خودتون بایستید، زندگی تشکیل بدید و با درآمد حاصله از تلاش خودتون زندگی کنین. اون زمان بسیار افسوس میخورید که چرا اینقدر راحت روزها و ساعتهارو مفت و مجانی از دست دادید. و به دوستاتون که مدتی سختی به خودشون دادن و الان راحت دارن زندگیشونو میکنن غبطه میخورین.
3- فکر کردن به هدف نهایی
فرض کنید هدف شما پزشک شدنه. پس چه خوبه که به پزشک شدنتون زیاد فکر کنید و تمام کارهاتونو تو این مسیر تنظیم کنید. مثلا جوری درس بخونین که شایسته پزشک شدنه. جوری تفریح کنید که شایسته پزشک شدنه و…. و اینو بدونین که رسیدن به آرزوی به این بزرگی همت بزرگ هم میخواد و راحت به دست نمیاد، بنابراین شب و روز درس بخونید و انگیزه برای درس خوندن داشته باشید.
4- رویاپردازی:
رویاپردازی یعنی خودتو تو یه نقش دیگه ببینی و زندگی کنی. سعی کن ساعتای زیادی از روزهاتو تو اون نقشی که دوست داری باشی، زندگی کنی. اینجوری کمکم باورت میشه که اون نقش مال توئه و به هیچ قیمتی حاضر نمیشی این نقشو از خودت دور کنی. البته در کنار نقش بازی کردن و رویاپردازی باید منطقی هم باشی. به این معنی که درسته رسیدن به اون رویا ممکنه دستیافتنی باشه ولی بدون تلاش غیر ممکنه. بنابراین شما چون مرتب اون نقشو برای خودتون تصور کردین نمیتونید ازش چشمپوشی کنید لذا همه تلاشتونو به کار میگیرین تا به اون خواستتون برسید.
سعی کنید رویاهاتونو تبدیل کنید به هدف.
5- شجاعت داشته باش:
باید شجاعت داشته باشی
آدم باید خیلی شجاعت داشته باشه تا بتونه اون ایدههایی که تو ذهنش هست را پیاده کنه و دنبال آرزوهاش بره؟ آیا فقط میخوای یه رویاپرداز باشی و توی سرزمین شایدها، ای کاشها و حسرتها غرق بشی؟
شجاعت میخواد موفق بشی … درحالیکه موفق نشدن خیلی آسونتره.
عادی زندگی کردن هیچ چیزو تو زندگیت تغییر نمیده، اگه از خدا غافلی و نسبت به تمام استعدادهایی که خداوند در درونت قرار داده بی تفاوتی به همین شیوه ادامه بده و دنبال تغییر نباش. یکی باش مثل بقیه و نسبت به منحصر به فرد بودن خودت هیچ تلاشی نکن، این کارها همش شجاعت میخواد.
شجاعت میخواد که پولدار باشی! شجاعت میخواد که فرهیخته باشی! شجاعت میخواد که واسه ایدههات بجنگی.
پس بیا و این بار با خودت عهد کن که من شجاعتشو دارم تا برم دنبال رویاهام.
انگیزه کنکور ۱۴۰۰ را در خودت ایجاد کن.
وقتی شجاعت داشته باشی کنکور را برای خودت قول نمیکنی. وقتی شجاعت داشته باشی توان رویارویی با کنکور را در خودت احساس میکنی. وقتی شجاعت داشته باشی زود جا نمیزنی.